Šta kada ispadne plomba?

Plomba može ispasti ubrzo nakon postavljanja

featured image

Plomba kakva god da je (bela ili crna, odnosno kompozitna ili amalgamska) može se desiti da ispadne. Čak iako se radi o novoj plombi.

Plomba je sačinjena od materijala koji se kao i svaki drugi skuplja na hladnoći i širi na toploti. U manjoj meri, ali to se dešava. Telesna temperatura je oko 40 stepeni, stoga su i zubi i plomba. Čaša hladne vode (5-10 stepeni) - i eto izazova za plombu.

Zubi i plomba su različitog materijala, naravno, i stoga se u različitoj meri skupljaju i šire. Kao što beton deluje veoma čvrsto ali ipak puca, tako se između plombe i zuba može stvoriti mikropukotina u koju mogu da zapadnu bakterije i izazovu novi kvar. Kvar se može proširiti oko plombe, tada veza između zuba i plombe slabi i prilikom dovoljno jakog zagriza - plomba ispada.

Navedeno važi za stare plombe, ali kad su u pitanju one koje su tek stavljene razlozi za njihovo ispadanje je veličina plombe i neadekvatan zagriz. Nova plomba takođe može ispasti ako osoba škripi zubima iz nervoze ili tokom spavanja.

U oba slučaja se što pre obratite stomatologu, ali u slučaju da je nova plomba ispala obratite se stomatologu koji je tu plombu postavio.

Prilikom izrade plombe pacijent ne sme biti nestrpljiv i slagati stomatologa da plomba ne smeta kada zagrize. Tada može izazvati ranije ispadanje plombe i moraće ponovo da poseti stomatologa.

Oznake: dr Miloš Mančić, najbolji stomatolog, najbolji zubar Zrenjanin, najjeftiniji zubar Zrenjanin, stomatološka ordinacija Ečka, Stomatološka ordinacija Miloš Mančić, zubar Ečka, zubar Miloš Mančić